FIFA stelt onderzoek in naar 'nepelftal' Togo

Olga Kroeders

Wereldvoetbalbond FIFA neemt de eerder deze maand gespeelde interland tussen Bahrein en Togo onder de loep. Meteen na afloop van het vriendschappelijke duel, dat door Bahrein met 3-0 werd gewonnen, rezen er twijfels of het publiek in de golfstaat wel het echte nationale team van Togo te zien had gekregen.

Josef Hickersberger, de bondscoach van Bahrein, fronste zijn wenkbrauwen op het moment dat hij bij Togo elf totaal onbekende spelers het veld op zag komen. "Ze waren niet eens fit genoeg om negentig minuten te spelen, dit was echt zonde van de tijd." Na een boos telefoontje richting Togo bleek in het Afrikaanse land niemand op de hoogte te zijn van de geplande interland.

Geruchten dat de interland zou zijn geregeld door een illegale zaakwaarnemer, worden door de voetbalbond van Bahrein van de hand gewezen. "We doen al jaren zaken met deze man. Ook met de paspoorten van de spelers leek alles in orde", zegt een woordvoerder. "Het is voor ons dan ook een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren."