[WK Judo] Bondscoach vrouwen niet tevreden

Sjors (Sj0rSz)

Marjolein van Unen, bondscoach van de vrouwelijke judo-afvaardiging, wilde voorafgaand aan het WK judo tenminste twee medailles in de wacht slepen. Vlak voor het begin van de sluitingsceremonie stonden de vrouwelijke judoka's namelijk met lege handen.

Edith Bos en Anicka van Emden zetten uiteindelijk de beste prestaties neer. Zij werden in hun klasse namelijk vijfde. Europees kampioene Elisabeth Willeboordse zakte door het ijs met een zevende plaats.

"Normaal gesproken moeten ze alle drie een medaille pakken", liet Van Unen weten. "Dat vinden ze zelf gelukkig ook. Bosch moet weer net zo agressief gaan vechten als vroeger. Willeboordse kan ook veel beter. Daarom verwacht ik ook dat we van dit resultaat leren. We komen er vast sterker uit. Ook Uilenhoed gaat weer medailles pakken."

Vorig jaar pakten de Nederlandse vrouwen in Rotterdam nog twee plakken. Marhinde Verkerk zorgde voor een gouden medaille en Willeboordse eiste het zilver voor zich op.

Bij de mannen ging het een stuk beter. Zowel Henk Grol als Dex Elmont gingen met een zilveren plak naar huis. Van Unen was dan ook jaloers op Maarten Arens, bondscoach van de heren. "Dat heb ik hem ook verteld", liet ze weten.

Van Unen heeft in elk geval vertrouwen in de volgende toernooien. "Want daarvoor hebben we voldoende kwaliteit. Verkerk werd vorig jaar wereldkampioene en heeft daarna mede door blessureleed een moeilijke tijd gehad. Maar die komt terug. Hetzelfde geldt voor Willeboordse, die in haar klasse misschien wel de beste van de wereld is. Over Bosch en Uilenhoed maak ik me ook nog geen zorgen. Die zijn normaal gesproken wereldtop."

De bondscoach van de vrouwen keek ook nog kort vooruit naar de Olympische Spelen, die in 2012 in Londen worden gehouden. "Anicka van Emden komt er aan. Die staat er al. Maar om bij de wereldtop te blijven, moet er echt veel gebeuren. De echte top van Nederland heeft te weinig tegenstand. Dat komt mede omdat veel jonge judoka's te lang bij hun club blijven trainen."

"We hebben vorig jaar steunpunten in Rotterdam, Haarlem, Eindhoven en Heerenveen opgericht. Daar moeten de grootste talenten samen gaan trainen. Alleen dan kunnen we ons ook in de toekomst met de wereldtop blijven meten. Anders wordt het een heel moeilijk verhaal."