IJzersterke Gesink wint GP Montréal

Frank (franklop)

Robert Gesink is de winnaar geworden van de eerste editie van de GP Montréal. De renner van Rabobank reed in de laatste ronde van 12 kilometer weg en bleef een elitegroep met Peter Sagan en Ryder Hesjedal na een sterke solo net voor. Afgelopen donderdag was Gesink al derde in de andere Canadese ProTour-koers; GP de Quebéc.

Op het parcours van iets meer dan 12 kilometer, die 17 keer verreden moest worden, reden lange tijd vier renners voorop. Naast Insausti Izagirre, Madrazo en Seeldraayers reed ook Maarten Tjallingii mee bij de koplopers. Ze kregen ruim vier minuten voorsprong, maar door hard werken van onder andere Sky, RadioShack en Garmin werd de voorsprong langzamerhand kleiner op het lastige parcours.

Op zestig kilometer van het einde ging Levi Leipheimer er als eerste van de favorieten ervandoor. Zijn ploeggenoot Chris Horner nam de aanval over maar zag op de klim de grote groep terugkeren. Uiteindelijk reed er wel een groepje van vijf weg met Horner, Chris Anker Sorensen, Machado, Gavazzi en Oss weg, die ook uiteindelijk de kopgroep bijhaalden en lieten staan.

Veel ruimte kreeg de nieuwe kopgroep niet door het door Rabobank en Euskaltel geleidde peloton. Met nog drie ronden te gaan viel thuisrijder Ryder Hesjedal aan bij het peloton en kreeg onder andere Robert Gesink en Leipheimer direct mee op het wiel. De klim bleek uiteindelijk te kort om genoeg ruimte te krijgen en er wist een grote groep weer aan te sluiten.

De kopgroep werd met nog iets minder dan twee ronden te gaan ingelopen, waarna direct weel een nieuwe kopgroep ontstond met Horner, Gavazzi, Sorensen en Gauter. De kopgroep werd op de laatste klim bijgehaald door het peloton, waarna Gesink aanviel.

De Rabobank-renner had direct een gaatje op zijn achtervolgers, waarbij onder andere Samuel Sanchez, Hesjedal en Leipheimer zaten. Niet veel later wisten ook Peter Sagan en Edvald Boasson Hagen aan te sluiten en bleef de achterstand op Gesink, een seconde of tien, in tact.

Op een kilometer had Gesink nog een seconde of zes voorsprong op de groep, die nog snel dichterbij kwam, maar Gesink hield vol en won vlak voor Sagan en Hesjedal.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink (Ned) Rabobank 4:58.22
2 Peter Sagan (Swk) Liquigas z.t.
3 Ryder Hesjedal (Can) Garmin z.t.
4 Haimar Zubeldia (Spa) RadioShack z.t.
5 Maxime Monfort (Bel) HTC-Columbia z.t.
6 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel z.t.