OM geeft beelden aanslag Van Hout niet vrij

bennootje

Het Openbaar Ministerie geeft helemaal geen beelden vrij van de aanslag op Cor van Hout, zijn partner en kind in maart 1996. Dat meldt het OM vrijdag. De Telegraaf stelde vrijdagochtend dat justitie de beelden na veertien jaar gaat prijsgeven. De video is sinds vrijdag te zien op de website van De Telegraaf.

De beelden worden vanaf maandag ingezet bij een rechtszaak tegen een vermeende huurmoordenaar, de Serviër Miroslav Protic. Het OM stelt in een reactie op de berichtgeving dat de beelden niet zijn vrijgegeven voor publicatie. "De beelden zijn uitsluitend ten behoeve van het strafproces beschikbaar gesteld aan de rechtbank, de rechter-commissaris en de verdediging van de verdachte."

Het OM vindt dat het plaatsen van de beelden op internet geen enkel 'strafvorderlijk' doel gediend. De publicatie is in de ogen van het OM zelfs 'in strijd met de belangen van de slachtoffers van de aanslag'. Onduidelijk is hoe de krant aan de beelden is gekomen.

Van Hout werd geraakt door drie kogels, maar overleefde de aanslag wel. De Heinken-ontvoerder werd in 2003 alsnog doodgeschoten. Volgens De Telegraaf werd de schietpartij in 1996 bij toeval vastgelegd door twee politiecamera's die op de woning van de topcrimineel stonden gericht. Aanvankelijk zou justitie het bestaan ervan hebben ontkend, omdat het de werkwijze van de politie zou verraden.