[WK] Kruis: "Argentinië is favoriet"

Stefan (sportfreak)

Nederland neemt het komende zaterdag in de finale van het Wereldkampioenschap hockey op tegen Argentinië. Het gastland is volgens de Nederlandse bondscoach Herman Kruis favoriet.

"Zij spelen in eigen land, voor een vol stadion", aldus Kruis. "Ik verwacht dat zij als een wervelwind van start gaan. Wij moeten de eerste vijftien tot twintig minuten goed doorkomen. Daarna kunnen wij de favorietenrol misschien langzaam over nemen." In de halve finale kreeg Nederland al een klein voorproefje, toen het Argentijnse publiek zich duidelijk tegen Oranje keerde.  "Die sfeer kan ons ook energie geven", zegt Kruis. "Een belangrijke vraag is hoe beide teams met de spanning omgaan."

De twee finalisten kennen elkaar goed, ze troffen elkaar deze zomer al drie keer. Telkens waren de Zuid-Amerikanen de sterkste. "De eerste wedstrijd in de Champions Trophy was slecht van onze kant”, kijkt Kruis terug. "Toen speelden we zonder bezieling en strijdlust en klopte het organisatorisch niet. In de finale hebben we laten zien wel degelijk goed tegen Argentinië te kunnen hockeyen." Beide duels verloor Nederland met 4-2.

Kruis noemde de Argentijnse aanvoerder Luciana Aymar nog een jankerd, nadat ze klaagde over het harde spel van de tegenstanders van Argentinië en dat de scheidsrechters daar meer tegen op moesten treden. "Argentinië is verdedigend een harde ploeg, met een hele hoop gemenigheidjes", aldus Kruis vrijdag. "Zij gaan provoceren, dat weten mijn speelsters. We hebben er vaak genoeg tegen gespeeld. Wij moeten ons niet laten intimideren en er juist voor zorgen dat we de kop erbij houden."