Tilke belooft meer uitdagende circuits

Peterselieman

De huisarchitect van de Formule 1-circuits Hermann Tilke belooft dat de banen die hij in de toekomst gaat ontwerpen uitdagender zijn dan de meeste van zijn eerdere ontwerpen. In overleg met Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hij besloten meer de grenzen op te gaan zoeken.

"We hebben veel besproken en Bernie gaf vele goede ideeën," zei Tilke die vorige week het ontwerp voor het nieuwe circuit in Austin, Texas, bekendmaakte. Hij zegt dat het circuit in de Verenigde Staten een voorproefje is van welke kant de ontwerpen op zullen gaan.

"We gaan meer dan in de afgelopen jaren het randje opzoeken op het gebied van hoogteverschillen en de types bochten," zei de Duitser die er wel aan toevoegde dat hij rekening moet houden met het beschikbare stuk grond, het landschap en het budget dat voor het project beschikbaar is.

"We hebben bijvoorbeeld tegenwoordig uitloopstroken nodig. De FIA accepteert geen circuits die het niet hebben, waardoor het voor de kijkers minder mooi wordt. Op de oudere circuits zijn de vangrails wel direct naast de baan, maar in onze tijd is dat niet meer mogelijk. Daarnaast willen de circuits ook motorsport hebben, waardoor de uitloopstroken nog groter moeten zijn en ook van verschillende types. Bij sommige bochten hoeft bij de F1 geen uitloop, maar voor de motorfietsen juist wel. Je kunt het helaas niet iedereen naar de zin maken."