Zorg in ziekenhuizen verbeterd

Redactie

De zorg in ziekenhuizen is het afgelopen jaar sterk verbeterd. Vooral de medische zorg bij herseninfarcten, borstkanker en doorligwonden is erop vooruit gegaan. Dat concludeert het AD uit de eigen jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Vrijdag werd al bekendgemaakt dat het Flevoziekenhuis in Almere op nummer 1 staat.

Vorig jaar sloeg het AD na het ziekenhuisonderzoek nog alarm over de kwaliteit van de behandelingen voor herseninfarcten. Dit jaar blijken 66 ziekenhuizen zich op dat vlak te hebben verbeterd. Ook de aanpak van doorligwonden is verder gestegen sinds de krant er bij de eerste ziekenhuistest in 2004 aandacht aan besteedde.

Onderaan de ranglijst staat dit jaar het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. De bestuursvoorzitter laat in de krant weten teleurgesteld te zijn over de daling van de 73e naar de 98e plaats. "Aan de ene kant omdat ik de ranglijst van het AD beschouw als een van de betere, maar vooral ook omdat wij juist veel investeren in kwaliteitsverbetering."

Het Refaja scoort onder meer slecht op de aanpak van ondervoeding en op het gebruik van elektronische bewaking van patiëntgegevens, bijvoorbeeld om medische missers te voorkomen. Het ziekenhuis wil de zwakke punten verbeteren, maar neemt de score op hartfalen voor lief. Dat zou komen door de relatief oude patiënten waarvoor niet veel meer te doen is.