Celstraffen in misbruikzaak Portugal

Redactie

Zes mannen zijn vrijdag in Portugal na een geruchtmakend proces wegens seksueel misbruik van kinderen en minderjarigen tot gevangenisstraffen van zes tot achttien jaar veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat ze in de jaren negentig vanuit een staatskindertehuis in Lissabon een pedofielennetwerk runden. Een vrouw die haar woning aan de mannen ter beschikking stelde werd eveneens veroordeeld, maar kwam er van af zonder gevangenisstraf.

Het proces heeft bijna zes jaar geduurd. Er werden rond de achthonderd getuigen en deskundigen gehoord, alsmede 32 vermoedelijke slachtoffers.

Het misbruik centreerde zich rond Casa Pia, een 230 jaar oud instituut dat de zorg had voor 4500 kinderen, van wie de meesten in het instituut woonden.

Een voormalig chauffeur van het instituut heeft meer dan zeshonderd misdrijven toegegeven en de andere schuldigen aangewezen. Onder hen bevinden zich de populaire televisiepersoonlijkheid Carlos Cruz en een gepensioneerde diplomaat en Unesco-ambassadeur. Drie andere mannen zijn ook schuldig bevonden, onder wie een arts en een voormalig ombudsman van het instituut. Een 68-jarige vrouw is aangeklaagd voor het ter beschikking stellen van haar huis voor ontmoetingen tussen kinderen en de pedofielen. De zes ontkennen alle aantijgingen en zeggen dat hun levens geruïneerd zijn door de beschuldigingen.

De slachtoffers -nu tussen de 16 en 22- hebben hun getuigenissen in de rechtbank afgelegd. Ze identificeerden hun misbruikers door hen aan te wijzen.

Het vertrouwen van het volk in de overheid heeft door de beschuldigingen een flinke knauw gekregen, met name omdat ze niet in staat bleek een zeer kwetsbare groep in de samenleving te beschermen. Ook de traagheid van de rechtsgang heeft de woede van veel Portugezen gewekt.