Van Oostveen: "Clubs onaangekondigd controleren"

Peterselieman

De nieuwe directeur betaald voetbal bij de KNVB Bert van Oostveen heeft zich ten doel gesteld om de Nederlandse profclubs snel financieel gezond te maken. Hij pleit voor onaangekondigde controles om zo beter financieel toezicht te kunnen houden op de ploegen.

"Wij besturen geen clubs, maar gaan wel professionals aanstellen om snel, flexibel en verscherpt toezicht te houden bij clubs volgens het licentiereglement. Ik wil ook onaangekondigd toezicht gaan uitvoeren," zei Van Oostveen die wil dat de organisatie onafhankelijk van de licentiecommissie zijn werk gaat doen. "Uiteindelijk beslist de licentiecommissie over boetes, puntenmindering of intrekking van de licentie. Maar met zoveel clubs in categorie 1 is het onverantwoord alles over te laten aan vrijwilligers. En dus gaan we er mensen op zetten."

Daarnaast wil hij de relatie met de overheid te verbeteren. "De relatie met het ambtelijk apparaat is goed, maar die met de politiek kan veel beter. We willen bijvoorbeeld Kamerleden beter gaan informeren. Nu gaan ze vaak voor snel nieuws, zonder hoor en wederhoor, waardoor de nuance verloren gaat. Het gaat om een continue relatie, niet alleen een relatie als er brand uitbreekt."

Van Oostveen volgt Kesler op die te boek stond als een uitgesproken man die altijd en overal zichtbaar was. "Ik ben meer een stille diplomaat en ik geloof dat zo iemand in deze fase perfect past bij de afdeling betaald voetbal van de KNVB. Daarnaast zal ik ook zichtbaar en aanspreekbaar zijn, maar de komende drie maanden vooral intern druk bezig zijn en gesprekken voeren. Je kan van mij trouwens geen rigoureuze koerswijziging verwachten, want ik ben zelf al jaren verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de KNVB."