[US Open] Roddick: "Huur een scheidsrechter"

Peterselieman

Andy Roddick werd gisteren in de tweede ronde verrassend uitgeschakeld bij de US Open. De Amerikaan ging tegen de Serviër Janko Tipsarevic in vier sets onderuit, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Hij deed met zijn scheldpartijen aan de scheidsrechters denken aan zijn illustere landgenoot John McEnroe.

Roddick strandde in New York voor het eerst in de tweede ronde. In 2005 kon hij al na één ronde naar huis, maar deze nederlaag kwam harder aan, al beseft de Amerikaan dat hij terecht verloren heeft van de nummer 44 van de wereld. "Janko speelde geweldig. Hij was te goed. Dat heb ik ook tegen hem gezegd."

Opmerkelijkste moment was op de stand van 2-5 in de derde set toen bij Roddick bij een service een voetfout werd geconstateerd. Op televisiebeelden bleek deze waarneming te kloppen, maar de lijnrechter gaf op de vraag welke voet het betrof een verkeerd antwoord, dit tot woede van Roddick.

"Mijn rechtervoet? Echt? Rechts? Beseft u misschien dat dat fysiek onmogelijk is," sneerde hij tegen de lijnrechter. De boze Amerikaan had voor de hoofdscheidsrechter ook nog een advies. "Waarom haalt u geen lijnrechters die weten wat ze moeten doen? Bel 1-800-Rent-A-Ref!"

Na de verloren derde set ging Roddick nogmaals tegen de hoofdscheidsrechter tekeer. "Of ik ben zeer getalenteerd, of zij heeft er een puinhoop van gemaakt. Dit is belachelijk, echt belachelijk en dat weten we allebei," zei hij vloekend.

Na de partij waren de gemoederen bedaard en gaf hij rustig uitleg wat hij met zijn tirade bedoelde. "Als ze nu had gezegd dat ze links bedoelde in plaats van rechts was er niks aan de hand geweest. Maar ze bleef volharden in haar foute opmerking. Daar kan ik niet tegen. Dat maakt me razend. Ik heb me waarschijnlijk iets te veel laten gaan tegen haar. Maar het incident had verder geen enkele invloed op mijn spel. Al zal er ongetwijfeld nog wel veel over gezegd en geschreven worden."