[WK] Hockeydames winnen ook van Nieuw Zeeland

JJdJ1984

Maandag speelde het Nederlandse damesteam hun eerste duel op het WK tegen India. De dames van bondscoach Herman Kruis wonnen dat duel gemakkelijk met 7-1. Vandaag stond het tweede duel van Oranje op het programma tegen Nieuw Zeeland, de nummer zeven van de wereld. Nederland won met 7-3.

De Nederlandse ploeg had misschien wat last van de omstandigheden in het Argentijnse Rosario. Eerder deze week waren de temperaturen rond de 18 graden. Vandaag moest er gespeeld worden tijdens barre omstandigheden. Een snijdende wind en motregen. De Nederlandse ploeg liet zich al in de eerste minuten van de wedstrijd verrassen door de Nieuw Zeelandse ploeg en die kwam op voorsprong. Nog geen minuut later wist Ellen Hoog de stand op gelijke hoogte te brengen. Een klein kwartier voor rust was het Maartje Paumen die met een mooie steekpass Kim Lammers wist te bereiken en die wist op haar beurt uiteindelijk de Nieuw Zeelandse goalie te bereiken.

Ook na de rust was het Nederland, die mede door een overtalsituatie, al snel drie doelpunten wist te maken. De derde treffer van de wedstrijd kwam op naam van Marilyn Agliotti. Maartje Paumen maakte door een strafcorner de vierde en Michelle van der Pols was nog geen minuut later trefzeker en bracht de stand op 5-1. Voor Van der Pols een speciaal doelpunt want het was het eerste balcontact dat ze had in de wedstrijd.  Dat doelpunt gaf Van der Pols schijnbaar vleugels want een mislukte strafcorner belandde uitendelijk bij de middenveldster die de bal voorgaf op Janneke Schopman. Schopman wist wel raad met dit buitenkansje en bracht de stand op 6-1.

Joyce Sombroek, de hele wedstrijd nog niet gezien, wist een tiental minuten voor tijd nog een prima redding te verrichten. Een fout in de Nederlandse verdediging kon daarna echter niet voorkomen dat Nieuw Zeeland een strafcorner kreeg. Deze werd echter slecht genomen en uit de counter wist Ellen Hoog via een mooi backhandschot de 7-1 op het scorebord te zetten.  In de slotfase van het duel wist Nieuw Zeeland nog een keer het net te vinden via Forgesson die op een voorzet van Harrison keepster Sombroek wist te passeren. Vijftien seconden voor tijd kreeg Nieuw Zeeland nog een strafcorner die niet werd benut maar de bal raakte de arm van Schopman waardoor de bal op 6 meter 40 werd gelegd. Forgesson wist dit buitenkansje te benutten en bracht de eindstand op 7-3.

Het keurcorps van Kruis liet in deze wedstrijd zien dat de wat grotere tegenstanders die komend weekend wachten zeker rekening moeten houden met Oranje. De dames zullen komend weekend tegen Australië en Duitsland aantreden. Deze wedstrijden zullen gaan bepalen of het Nederlandse hockeyelftal zich weet te plaatsen voor de halve finale van dit WK waar Nederland zijn titel hoopt te prolongeren.