Demente ouderen slecht behandeld in zorgcentrum

Redactie

Veertig dementerende ouderen hebben een tijd lang onder slechte omstandigheden moeten leven in zorgcentrum Loevestein in Den Haag. Zorgaanbieder Florence, waar Loevestein onder valt, erkent woensdag dat bewoners onheus zijn bejegend en dat de kwaliteit van de geleverde zorg en van de woonomgeving te wensen overliet.

Het gaat om de psychogeriatrische afdeling van het zorg- en verpleegcentrum, waar mensen verblijven die lijden aan ernstige vormen van dementie. De afdeling kende ten tijde van de problemen zo'n veertig bewoners. De NOS meldt op basis van een uitgelekt intern rapport dat onder meer toiletrondes werden overgeslagen, luiers niet op tijd werden verschoond, bewoners werden geïntimideerd en dat de kamers vies en beschimmeld waren. Dat kan een woordvoerder van Florence woensdag niet bevestigen.

Medio april kwamen klachten over de zorg op de afdeling binnen, meldt de zorgaanbieder. Florence stelde daarop een onafhankelijk onderzoek in en stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte. Het onderzoek wees uit dat de klachten terecht waren. De medewerkers die betrokken waren bij de misstanden zijn in juni ontslagen of overgeplaatst. Het gaat hierbij onder anderen om de afdelingsmanager. Inmiddels is een deels vernieuwd team op de afdeling aan de slag.

Florence stelt de misstanden ten zeerste te betreuren. De bewoners, familieleden, cliëntenraad en de ondernemingsraad zouden zijn geïnformeerd over de situatie.