Hulpverleners in Congo beschoten

Redactie

Een vliegtuig met hulpverleners is woensdag in het oosten van Congo beschoten. De hulpverleners wisten te ontsnappen aan de aanvallers en zijn gevlucht in een bos waar ze zich nu schuilhouden. Dat heeft Miel Hendrickson, de regionale directeur van hulporganisatie International Medical Corps, gezegd.

Het vliegtuig was net geland nabij het mijndorp Walikale. Volgens Hendrickson zijn VN-vredessoldaten onderweg om de hulpverleners, drie Amerikanen, een Georgiër en twee Congolezen, te redden.

De hulpverleners zijn onderdeel van een team dat mensen behandelt die slachtoffer zijn geworden van een groepsverkrachting door rebellen. De rebellen hielden van 30 juli tot 4 augustus een dorp bezet en verkrachtten tientallen inwoners.

Inmiddels zijn er 242 mensen behandeld, maar er komen steeds meer slachtoffers uit de bossen waar ze zich schuilhielden. Sommige vrouwen zijn compleet naakt, aldus hulpverleners.

Volgens de slachtoffers waren de rebellen lid van de FDLR, een rebellengroep die wordt geleid door plegers van genocide in Rwanda. Zij zijn in 1994 de grens met Congo overgestoken en hebben sindsdien met hulp van de Mai Mai-militie de bevolking in het gebied geterroriseerd. De Rwandese rebellengroep ontkent echter alle aantijgingen.

Dinsdag riep de VN de regering van Congo op om de daders van de verkrachtingen te vervolgen. Bovendien waarschuwde de VN de leiders van de rebellengroepen dat ze vervolgd kunnen worden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door het Internationaal Strafhof.