Somalische ziekenhuizen vol na acht dagen geweld

Redactie

Tientallen mensen hebben na de acht dagen van geweld tussen Somalische regeringstroepen en Al-Shababstrijders hulp gezocht in het ziekenhuis. De Somalische hoofdstad Mogadishu verkeert in een kritieke toestand. Dat heeft het Internationale Rode Kruis dinsdag gezegd.

De situatie kan volgens Benjamin Wahren van het Rode Kruis 'op dit moment niet verder verslechteren'. Het aantal mensen dat in de twee ziekenhuizen in Mogadishu hulp heeft gezocht is gestegen tot ten minste tweehonderd, zo zei hij.

Sinds 23 augustus wordt er al gevochten in Mogadishu. In de tussentijd zijn al meer dan zeventig mensen om het leven gekomen. Honderden mensen raakten gewond.

De Somalische regering probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in het land, maar corruptie en controle over slechts een zeer klein deel van het land -slechts enkele stratenblokken in Mogadishu- beperken de effectiviteit in grote mate. De regering wordt momenteel overeind gehouden door zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie uit Uganda en Burundi.

De aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging Al-Shabab probeert de regering omver te werpen en een strenge vorm van de islam in te voeren in het land. De opstandelingen hebben al grote delen van het land in handen.

Wahren zei dat het Rode Kruis doorgaat met de hulpverlening, wie er ook aan de macht is. "Onze hulp gaat naar de mensen die getroffen zijn door het geweld, niet naar de regering", zo zei hij. "De regering heeft slechts de controle over een klein gebied en wij werken in het gehele land."