CAS draait schorsing Da Ros terug

Peterselieman

De Italiaanse wielrenner Gianni da Ros is geen twintig jaar, maar slechts vier jaar geschorst. Dat heeft het sportarbitragehof CAS dinsdag bepaald. Het CAS vond de straf die het Italiaans olympisch comité aan de nu 23-jarige Da Ros gaf buitensporig hoog voor een eerste vergrijp. Da Ros reeg de straf voor dopinggebruik en het verstrekken van verboden middelen.

Het CAS achtte bewezen dat Da Ros verboden middelen gebruikte, bezat en aan anderen leverde, maar zei dat er geen bewijs was dat de Italiaan ook doping bij anderen heeft toegediend. Daarom was een 'twintigjarige schorsing niet gerechtvaardigd'. "De straf is teruggebracht tot vier jaar, wat overeenkomt met de standaard schorsing die de Wereld Antidoping Code voorschrijft", stelt het CAS in een verklaring.

Da Ros had in zijn beroep gevraagd om de schorsing tot twee jaar terug te brengen. Dan had hij in maart volgend jaar zijn rentree kunnen maken. Nu moet hij wachten tot maart 2013. De Italiaan werd in maart vorig jaar aangehouden terwijl hij met de Italiaanse baanselectie aan het trainen was. Hij werd direct door zijn werkgever Liquigas ontslagen.