Volleybalvrouwen winnen eerste Grand Prix wedstrijd

Olga Kroeders

Het Nederlands dames olleybalteam heeft haar eerste wedstrijd in de Grand Prix, 's werelds meest prestigieuze landencompetitie voor vrouwenteams, vandaag gewonnen van Thailand. De nummer 12 van de wereld moest in drie sets (25-22, 25-22, 25-23) buigen voor het goede, constante spel van Oranje (8e op de wereldranglijst).

Avital Selinger stelde Francien Huurman, Manon Flier, Chaïne Staelens, Maret Grothues, Caroline Wensink, spelverdeelster Laura Dijkema en libero Janneke van Tienen als basis op. In de derde set kregen Robin de Kruijf en Nicole Koolhaas ook wat speeltijd.

In de openingsset ging het lange tijd gelijk op en straalde Nederland vertrouwen uit. Bij 19-19 schakelde Oranje een tandje bij en liep via 22-20 weg naar 24-21. Wensink haalde het eerste setpunt via een omloopbal binnen.

In de tweede set bleef de ploeg van Selinger telkens op kleine achterstand, maar bij 17-19 was het genoeg geweest en liep Oranje door naar 22-21. Door een uit geslagen bal van Thailand kwam het eerste setpunt op het scorebord, dat direct met een loeiharde smash van Flier werd verzilverd.

In de derde doorgang stond Nederland vier punten achter bij de eerste technische time-out, maar dat smetje was al weggepoetst bij de tweede verplichte setonderbreking (16-15). Het ging vervolgens gelijk op tot 23-23. Een mooie bal van Huurman bracht het eerste set- en wedstrijdpunt op het bord en na een goede service van Grothues kon Flier de wedstrijd uitslaan.

Aanvoerder Manon Flier was topscorer van de wedstrijd met 21 gescoorde punten, Francien Huurman scoorde elfmaal. "Het was een goede start vandaag, ik had niet verwacht dat we direct zo'n constante wedstrijd zouden spelen, omdat we meestal in een toernooi moeten groeien. Ik ben hier dus blij mee en vind dat we goed teamwork hebben geleverd. Hopelijk weten we dit vast te houden", aldus Flier.