Inzage VS in EU-bankverkeer begonnen
Vanaf zondag kunnen Amerikaanse geheime diensten Europees bankverkeer controleren. Het doel is om de financiering van terrorisme tegen te gaan. Na maandenlange debatten heeft de Europese Unie toegegeven aan de Amerikaanse wens.
Toenmalig Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maakte in het parlement veel stampij om betere afspraken af te dwingen met het oog op de privacy van Europese burgers en bedrijven. Dat lukte, hoewel de VVD'ster toen al was overgestapt naar de Tweede Kamer.
Een verdrag regelt wat de Amerikanen precies mogen inzien. Het gaat om de namen van de afzenders en de ontvangers, hun banksaldi, het overgeschreven bedrag en de opmerkingen. Soms bevinden zich bij de opmerkingen handige aanwijzingen zoals telefoonnummers.
De Amerikanen kunnen echter niet zomaar alles inzien. Eerst zal de politiedienst Europol de aanvragen behandelen op relevantie, en vervolgens de Amerikanen controleren of zij zich aan de strikte afspraken houden.
Kort na de aanslagen in de VS op 11 september 2001 hadden de Amerikaanse autoriteiten in het geniep al veel bankgegevens opgevraagd. Toen dat in 2006 bekend werd, ontstond veel ophef. Een nieuw akkoord moest de inzage goed regelen.
Het nieuwe akkoord geldt voor vijf jaar. Daarna kan het worden verlengd. De EU wil in de tussentijd een eigen systeem opbouwen zodat het zelf kan speuren in de massa bankgegevens.