Spion (73) voor Cuba krijgt levenslang

Redactie

Een Amerikaanse rechter heeft een voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating omdat hij voor Cuba gespioneerd heeft. Zijn echtgenote kreeg 81 maanden cel voor hulp bij de diefstal van de staatsgeheimen.

Volgens de rechter hebben Kendall en Gwendolyn Myers de Verenigde Staten verraden en moeten ze daarvoor zwaar gestraft worden.

In zijn tien minuten durende verklaring zei de 73-jarige Myers dat hij de informatie over Amerikaans beleid doorgaf omdat 'het Cubaanse volk bang is' en dat 'ze goede redenen hebben om zich bedreigd te voelen'. Hij gaf aan de VS niet te hebben willen beschadigen. De rechter zei dat hij 'versteld' stond van het feit dat Myers het idee had dat hij het land niet beschadigde, gezien de verhouding tussen beide naties.

De aanklagers vertelden dat Myers, die een achterkleinzoon is van de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell en opgroeide in rijkdom, alles had kunnen worden wat hij wilde maar besloot om gedurende dertig jaar voor Cuba te spioneren.