FIFA dreigt met zware straf voor Bosnische bond

Olga Kroeders

De voetbalbond van Bosnië (NSBIH) wil geen gehoor geven aan het verzoek van de FIFA en UEFA om het bestuur van de bond in handen te houden van meerdere personen. Alle Bosnische clubs en de nationale ploeg dreigen daarom uitgesloten te worden van internationale duels.

Het bestuur van de Bosnische bond is sinds 1995, toen de Bosnische oorlog net was afgelopen, in handen van drie personen. Zij hebben allen een verschillende etniciteit. De NSBIH wil nu echter dat één persoon alle macht krijgt.

De FIFA en UEFA zijn daar fel tegen en dreigen daarom alle Bosnische clubs uit de internationale toernooien te schrappen. Beide organisaties vinden het belangrijk dat de bond van het land bestuurd wordt door mensen met verschillende etnische achtergronden.

Bosnië en Herzegovina is sinds april 1992 een onafhankelijk land. De republiek raakte echter meteen in een oorlog verzeild met Servië, dat onder leiding stond van Radovan Karadzic. Vanaf 1996 mocht Bosnië meedoen aan de kwalificatie voor WK's en vanaf 1998 ook voor EK's.