Anelka: "Frankrijk was tijdbom op WK"

Olga Kroeders

Nicolas Anelka heeft zich in de Franse krant France-Soir voor het eerst uitgelaten over de wanorde tijdens het WK voetbal in het kamp van de Haantjes.

De spits van Chelsea noemde de situatie binnen de selectie "een tijdbom die vanzelf zou exploderen". Anelka werd na de tweede groepswedstrijd naar huis gestuurd omdat hij bondscoach Raymond Domenech had beledigd.

De verliezend finalist van het WK 2006 strandde in Zuid-Afrika al in de groepsfase. Na het wegsturen van Anelka weigerden de spelers uit protest een dag te trainen. Van chemie tussen de voetballers en Domenech leek al voor het WK totaal geen sprake meer. "Als het niet om mij was geweest dat de boel explodeerde, dan was het wel om een ander geweest. Het was net een tijdbom", aldus Anelka.

De weggestuurde aanvaller beweerde in de krant dat de spelers onderling wel goed met elkaar konden opschieten. "Wij waren één. Als er een speler was die op dat moment toch had willen trainen, moet hij dat nu zeggen. Maar ik ben er honderd procent van overtuigd dat niemand dat wilde." De kans is klein dat Anelka onder de nieuwe bondscoach Laurent Blanc nog wordt opgeroepen voor de nationale ploeg.