[Upd] BP begint met testen nieuwe kap olielek

Redactie

Oliemaatschappij BP is begonnen met het testen van de nieuwe kap over het olielek in de Golf van Mexico. Dat hebben BP en de Amerikaanse kustwacht in de nacht van woensdag op donderdag laten weten.

Maandagavond plaatste BP met behulp van een onderwaterrobot een nieuwe kap over het olielek. De oliemaatschappij denkt met de nieuwe koepel veel meer olie te kunnen opvangen dan met de kap die eerder over het lek was geplaatst.

De test moet duidelijk maken of de lekkende oliebron met de nieuwe kap volledig kan worden afgesloten. BP-directielid Kent Wells zei dat de oliemaatschappij de drie kleppen van de kap geleidelijk zal sluiten. Door de druk in het oog te houden kan het olieconcern bepalen of het sluiten van de kap een risico op nieuwe lekken in de oliebron met zich meebrengt.

Als de oliedruk tijdens de test hoog blijft, zou dat kunnen betekenen dat er geen olie wegloopt. Een lage druk zou een aanwijzing zijn dat elders olie lekt.

De Amerikaanse kustwachtadmiraal Thad Allen, die namens de overheid het bestrijden van de olieramp coördineert, zei dat de test maximaal 48 uur duurt. De test zou aanvankelijk dinsdag al worden uitgevoerd, maar op last van de Amerikaanse autoriteiten stelde BP de proef uit. De autoriteiten wilden eerst nog wat extra analyses uitvoeren.


Update 10.38 uur:

BP heeft inmiddels ook deze poging om het lek te repareren moeten staken. Het is namelijk gebleken dat de koepel die werd gebruikt nu ook lekt. Om verder te kunnen gaan met het testen van de koepel, zal deze dus eerst moeten worden gerepareerd. Op welke termijn de reparatie plaats kan vinden is nog niet bekend.