Kirgizische regeringsleden treden af

Redactie

Een aantal leden van de Kirgizische interim-regering heeft dinsdag hun ontslag aangekondigd. Zij gaan zich voorbereiden op de parlementsverkiezingen die naar verwachting in oktober zullen plaatsvinden. Onder andere waarnemend vicepremier Almazbek Atambajev maakte zijn ontslag bekend.

Ook de waarnemend minister van financiën Temir Sarijev en de waarnemend minister voor constitutionele zaken Omoerbek Tekebajev hebben aangekondigd af te treden.

"De eerste fase van de transitie van het land is voltooid", zo zei Tekebajev dinsdag op een persconferentie. "Het referendum is op succesvolle wijze gehouden en heeft de autoriteiten gelegitimeerd."

De rivaliteit bij de parlementsverkiezingen gaat naar verwachting erg hoog zijn. De afgelopen weken zijn er een aantal nieuwe partijen verschenen. Bovendien heeft het land vorige maand een nieuwe grondwet aangenomen, waarmee het parlement meer invloed krijgt, terwijl de macht van de president juist wordt verminderd.

Volgens de nieuwe regels moet president Roza Otoenbajeva de parlementsverkiezingen minimaal negentig dagen voor aanvang aankondigen.

Kirgizië worstelt om terug te keren naar de orde van dag, nadat het land vorige maand werd opgeschrikt door dodelijk etnisch geweld in het zuiden van het land. Bij het etnische geweld kwamen ongeveer negenhonderd mensen om het leven. Bovendien werden complete Oezbeekse wijken in brand gestoken en geplunderd door etnische Kirgiezen.