"Beste publiek van de wereld"

Olga Kroeders

Op de schouders van Dirk Kuijt overzag Wesley Sneijder de ruim honderdduizend Oranjefans op het Museumplein in Amsterdam. Onder luid gejoel werden de voetballers vanmiddag onthaald op het podium. Bondscoach Bert van Marwijk boog voor zijn fans.

"We hebben in Zuid-Afrika wel veel gehoord over de sfeer in Nederland, maar dit slaat alles", aldus Van Marwijk. "Ik maak een diepe buiging voor het publiek en wil iedereen heel erg bedanken."

"Dit is echt ongelooflijk", zei Arjen Robben. "Spanje mag dan wereldkampioen zijn, wij hebben het beste publiek van de hele wereld." Met elkaar zongen de spelers Bloed, Zweet en Tranen, de hit van wijlen André Hazes. Daarna kwam de nummer één dj van de wereld, Armin van Buuren, draaien voor het elftal dat nummer twee is geworden van de wereld.

Sylvie van der Vaart, vrouw van Rafael, vertelde voor de SBS6-camera dat ze haar man na de verloren finale moest troosten. "Daarna bood ik vooral ondersteuning omdat hij zo veel had gedronken. Maar voor deze ene keer mag dat wel", zei ze lachend.