Stoffelijke resten blijken van onderduiker

static

De stoffelijke resten die vorig jaar in een weiland in Staphorst werden gevonden, zijn van de vermiste onderduiker Pieter Hoppen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dinsdag een verhaal hierover van televisieprogramma Netwerk.

De stoffelijke resten werden gevonden nadat een verzetsman die betrokken was bij de liquidatie van Hoppen wroeging kreeg en met Netwerk praatte over de gebeurtenis. Op verzoek van Gunnink en Netwerk groef de landmacht vorig jaar een stuk van het weiland af.

Hoppen werd in 1943 doodgeschoten, omdat verzetsmensen hem ervan verdachten te heulen met de Duitsers. Na onderzoek van Netwerk en de verzetsman stelt het televisieprogramma dat Hoppen onschuldig was.

De identiteit is vastgesteld na vergelijking met DNA-materiaal dat werd gevonden onder een dichtgeplakte envelop en op een oude stropdas. Ook is het DNA van Hoppen vergeleken met dat van een nog levend familielid. De onderzoeksresultaten zijn dinsdag aan de nabestaanden van Hoppen bekendgemaakt.