Van Gelder mag weer turnen

Olga Kroeders

Yuri van Gelder mag vanaf vandaag weer deelnemen aan turnwedstrijden. De Brabantse ringenspecialist werd door de tuchtcommissie van de Nederlandse turnbond voor een jaar geschorst, nadat hij betrapt was op het gebruik van cocaïne. Die straf liep tot 13 juli.

Van Gelder geeft morgen een persconferentie in Den Bosch, waar hij zijn toekomstplannen zal ontvouwen. De turnbond heeft speciaal voor de ex-wereldkampioen een plek vrijgehouden in de selectie voor de wereldkampioenschappen turnen, die van 16 tot en met 24 oktober in Rotterdam worden gehouden.

De Brabander maakt in principe kans deel te nemen aan een wereldbekerwedstrijd in september in Gent, terwijl er in die maand ook nog een interland wordt afgewerkt tegen Italië. In die wedstrijden kan Van Gelder aantonen dat hij nog steeds tot de wereldtop behoort en daarom een wildcard voor de WK verdient.

Van Gelder, die afkickte van zijn drugsverslaving in een Schotse kliniek, werkte de afgelopen maanden samen met de ervaren Russische trainer Boris Orlov aan zijn comeback.