Kabinet akkoord met burgemeesterschap Van der Laan

Redactie

Het kabinet heeft in de ministerraad officieel ingestemd met de voordracht van oud-minister Eberhard van der Laan als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Alleen koningin Beatrix moet nu nog haar handtekening zetten, maar dat is een formaliteit. De PvdA'er werd vorige week voorgedragen door de Amsterdamse gemeenteraad.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft Van der Laan meteen na de ministerraad gebeld en hem gefeliciteerd met zijn benoeming. Volgens de bewindsman is Van der Laan goed in staat om niet alleen in een verdeelde samenleving met iedereen in gesprek te blijven, maar ook met de politie op te treden daar waar nodig is. Ook laat hij zich niet leiden door partijpolitieke kwesties, zei Hirsch Ballin.

De in Leiden geboren Van der Laan is geen onbekende in de Amsterdamse politiek. Hij zat jarenlang in de gemeenteraad, waarvan ook een tijd als fractievoorzitter voor de PvdA.

Daarna richtte hij zich op zijn werk als advocaat, tot hij eind 2008 Ella Vogelaar opvolgde als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Hij bleef in Den Haag tot de val van het kabinet.

Van der Laan volgt Job Cohen op, die nu partijleider is van de PvdA. Van der Laan is de achtste PvdA-burgemeester op rij in Amsterdam.

De benoeming van Van der Laan staat vooralsnog gepland voor 7 juli.

Kabinet akkoord met burgemeesterschap Van der Laan
Kabinet akkoord met burgemeesterschap Van der Laan (Foto: Novum)