''Van Persie en Sneijder moeten geen penalty nemen''

MisterMister93

Het Nederlands elftal speelt vanmiddag in de WK-kwartfinale tegen Brazilië. De vorige ontmoeting op een eindtoernooi (halve finale, 1998) werd beslist na strafschoppen. Auteur en consultant Gyuri Vergouw denkt te weten welke spelers er vanmiddag eventueel een strafschop moeten gaan nemen.

"Ik ben tot de conclusie gekomen, dat Bert van Marwijk met Robben, Mathijsen, Huntelaar, Van Bronckhorst en Heitinga de meeste kans op succes heeft", aldus Gyuri Vergouw, die vanwege zijn boek 'De Strafschop' ook wel Professor Penalty wordt genoemd. "Allereerst zijn linksbenige spelers in het voordeel, omdat hun lichaamsstand voor een keeper moeilijker te duiden is."

Opvallend is dat linkspoot Robin van Persie niet in Vergouws rijtje voorkomt. Ook Wesley Sneijder ziet hij het liefst niet vanaf elf meter aanleggen. "Kuyt zou nog kunnen, maar Sneijder en Van Persie zeker niet. Van Persie is niet in vorm, zit niet goed in zijn vel en wil daardoor te graag", zegt Vergouw in De Telegraaf.

"Spelers die op die manier hun verantwoordelijkheid willen nemen, moet je juist tegen zichzelf in bescherming nemen. Iemand als Seedorf had dat ook. Het nemen van verantwoordelijkheid is gekoppeld aan grote technische kwaliteiten, waardoor zo'n speler te zeker van zijn zaak is. Zoals Sneijder. Iemand die zo goed kan voetballen, dat-ie te overtuigd van zichzelf is."