Xavi: "Ik ben een voetballende romanticus, net als Cruijff"

Olga Kroeders

Spanje verloor de eerste WK-wedstrijd van Zwitserland met 1-0. Hoewel veel Spanjaarden graag drie punten hadden overgehouden aan die wedstrijd, denkt Xavi daar anders over. Hij vertelt op de website van de FIFA dat hij niet gelukkig zou zijn met een overwinning in een wedstrijd als tegen Zwitserland.

"Ik ben een voetballende romanticus, net als Cruijff", vertelt de middenvelder van FC Barcelona. "Wij houden van attractief voetbal dat een genot is voor het oog. Als je wint op een mooie manier dan is dat dubbel zo mooi."

Xavi houdt niet van de manier waarop Zwitserland de wedstrijd heeft gewonnen. "Zwitserland won de wedstrijd van ons op tactiek. Ze gingen duidelijk voor een gelijkspel, maar wonnen uiteindelijk het duel. Ik weet niet hoe het voelt om op zo'n manier te winnen want dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt."

"Ik heb altijd al aanvallend voetbal gespeeld. Mijn voetbalfilosofie is heel duidelijk en goed onderbouwd. Ik ben opgegroeid bij FC Barcelona en die stijl is de mijne geworden. Ik denk dat het goed is om te winnen als je vanaf het begin van de wedstrijd initiatief toont."

"Tot nu toe hebben we op het WK nog maar weinig mooie wedstrijden gezien en dat is jammer. Argentinië en Duitsland zijn bijvoorbeeld twee hele goede teams die het veld op gaan om te winnen. De Afrikaanse landen gingen er ook voor, maar hadden weinig geluk. Het is jammer dat niet ieder team aanvallend voetbal speelt," aldus Xavi.