Meer zware beveiligingsklussen DKDB

static

Zes prominente personen en evenementen hebben vorig jaar de zwaarst mogelijke beveiliging gekregen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). In 2008 gebeurde dat nog twee keer en een jaar daarvoor slechts één keer. Dat schrijft het Nederlands dagblad donderdag op basis van cijfers van de DKDB.

Het aantal beveiligingsuren is ook toegenomen. In 2008 werden er nog 240 duizend uren ingezet. Vorig jaar was dat gestegen naar 270 duizend.

De DKDB en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) willen niets zeggen over de aard van de beveiligingsklussen. Volgens de krant is wel duidelijk dat de Afghanistan-top in Den Haag eind maart vorig jaar voor extra drukte heeft gezorgd.

Het bekendste voorbeeld van een ontvanger van beveiliging van de DKDB is Geert Wilders. De PVV-leider is altijd omringd door beveiligers. Zijn van negen naar 24 leden gegroeide Tweede Kamerfractie is geen reden de beveiliging uit te breiden. Alle Kamerleden staan sowieso op een lijst waardoor ze mogelijk beveiliging kunnen krijgen.