China wil online gamen aan banden leggen

Akahige

Het Chinese Ministerie van Cultuur wil middels nieuwe wetten online operators dwingen om gamers onder de achttien te beschermen tegen "ongezonde" content en het misbruik van virtueel geld. De wetten worden vanaf 1 augustus van kracht en eisen van publishers dat ze alle content verwijderen die zou kunnen leiden tot de "imitatie van gedrag dat in strijd is met sociale normen en de wet". De nieuwe wetgeving probeert alle content te verbieden die gezien kan worden als afschuwelijk, wreed of "ongezond". Hoewel deze en andere omschrijvingen in de wetgeving nogal vaag zijn, worden in het bijzonder "pornografie, bijgeloof, cultussen, gokken en geweld" verboden.

Bovendien wil het Ministerie van Cultuur proberen om de maximale tijd dat iemand onder de achttien in een game online kan zijn aan banden te leggen, hoewel niet duidelijk is hoe. Het idee om automatisch speeltijd te begrenzen is al zo vroeg als 2005 geopperd. Ook zal de nieuwe wetgeving jongeren het verbieden om voorwerpen met virtueel geld te kopen, hoewel ze nog wel virtueel geld mogen gebruiken voor in-game producten en dienstverlening. Deze laatste regels zullen bekrachtigd worden door middel van wetten die vorig jaar geïntroduceerd zijn, die vereisten dat spelers zich met hun echte naam en identiteitskaart registreerden voor de online games die ze wilden spelen.

Volgens bepaalde bronnen heeft de aanstaande wetgeving nu al een daling veroorzaakt voor de marktwaarde van het grootste ICT-bedrijf van China. 

Online gaming in China