Volleybalheren verslaan wereldkampioen Brazilië

Olga Kroeders

De Nederlandse volleybalheren hebben vannacht vriend en vijand verrast door het onoverwinnelijke Brazilië in Brasilia met 3-0 (26-24, 25-23 en 25-23) te verslaan. Het is de derde overwinning in straight sets op rij in deze editie van de World League. Vorig weekend moest Korea op eigen bodem twee maal buigen voor de mannen van Peter Blangé.

Door deze overwinning behoudt Nederland de eerste plaats in het tussenklassement van poule A met de maximale negen punten uit drie wedstrijden. Brazilië, de titelverdediger, heeft vijf punten tot nu toe. Vanavond zal Oranje opnieuw de strijd aangaan met de nummer 1 van de wereldranglijst.

Bulgarije, komend weekend Nederland's sparring partner in Apeldoorn, won in Korea eveneens met 3-0 van Korea en heeft nu vier punten, terwijl Korea nog geen wedstrijdpunten heeft verzameld.

Twee Oranje spelers werden topscorer van de wedstrijd van vannacht, ieder met veertien punten: diagonaal Niels Klapwijk en middenaanvaller Wytze Kooistra. Aan Braziliaanse zijde was Murilo Endres goed voor hetzelfde aantal punten.

Met snoeiharde services maakten de Nederlanders het de Brazilianen bijzonder moeilijk met het passen van de bal in de eerste set en dwong zo een aantal directe fouten af, 26-24 voor Oranje. Nederland speelde vrijuit en maakte handig gebruik van het minder goed spelende Brazilië. De ploeg van Blangé bleef in een goed ritme en met een aantal prachtige reddingen ging ook het tweede bedrijf naar de mannen van Oranje, 25-23.

Aan de hand van middenaanvallers Rob Bontje en Wytze Kooistra die bijzonder effectief blokkeerden en smashten, zetten de Nederlanders hun zegetocht voort in de derde set bedrijf, die eveneens met 25-23 werd veroverd.

Komend weekend is Bulgarije Nederland's eerste tegenstander in deze editie van de World League op eigen bodem. Op zaterdag spelen de Oranje volleybalmannen vanaf 17.00 uur tegen de nummer 6 van de wereldranglijst, zondag begint het duel om 15.00 uur. Beide wedstrijden worden gespeeld in Omnisport in Apeldoorn.