Oude coach: "Van Persie beter dan Ronaldo"

Olga Kroeders

"Ik wil naar het volgende niveau, van Lionel Messi, Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo. Liever vandaag dan morgen", sprak Robin van Persie onlangs in NuSport. Volgens zijn oude jeugdcoach René Hessel gaat dat lukken, als het meezit al op het WK.

Hessel was trainer van Van Persie in de D-jeugd van Excelsior. "Hij begon als tweedejaar E bij mij in het elftal en ik had hem tot en met zijn twaalfde drie jaar onder mijn hoede. We werden drie keer op rij kampioen", aldus de jeugdtrainer tegen Goal.com. "Hij was toen al heel erg goed. Je kon al heel snel zien dat hij meer kon dan andere jongens. Zijn balbehandeling, zijn traptechniek, zijn balcontrole, hij kon al veel. Dat had hij op straat en op het pleintje geleerd, waar ik ook vaak ging kijken. Hij zat samen met Saïd Boutahar in mijn team en die twee wisten elkaar blindelings te vinden."

"Hij was niet kopsterk en was puur éénbenig, stijf links", noemt Hessel ook twee minpunten. "Daar heeft hij hard aan gewerkt. Nu heeft hij een prima rechterbeen. Zijn driftigheid was ook even een probleem, maar dat was snel over. Pingelen deed hij ook veel, maar moedigden we juist aan. Je moet die jongens op die leeftijd niet te veel opdrachten geven. Ze moeten een mannetje kunnen passeren. Robin pakte alles heel gemakkelijk op."

Bij Arsenal en Oranje is Van Persie tegenwoordig centrumspits en dat verbaast Hessel. "Dat had ik niet verwacht. Bij mij was hij het eerste jaar nog linksbuiten. Hij was klein, razendsnel, kon passeren, gaf voorzetten en schoot uit alle hoeken en standen op doel. Het jaar erop was hij linkermiddenvelder en daarna kwam hij centraal op het middenveld te staan. Als nummer tien was hij het beste. Het verbaast me dat hij nu spits staat, nooit gedacht. Hij is natuurlijk wel goed in het controleren en kaatsen, maar hij mist de echte startsnelheid voor een spits."

Van Persie is in de ogen van Hessel volwassen geworden. "Hij durft meer te eisen. Laat blijken dat hij het anders ziet en het anders kan. Dat zag je aan zijn opmerkingen over de Grote Vier."

De aanvaller van Arsenal hoopt de komende tijd geen last te hebben van blessures en met constante prestaties door te groeien naar de status van Messi, Ronaldo en Rooney. Zijn oude jeugdcoach Hessel vindt Van Persie al van dat niveau. "Qua balbehandeling is hij misschien niet beter dan Messi, maar wel beter dan Ronaldo. Zeker weten. Messi en Ronaldo zijn in mijn ogen meer individualisten. Wat dat betreft lijkt hij meer op een teamspeler als Rooney." Eén ding is wel belangrijk. "Hij moet fit blijven. Je zag het aan Didier Drogba tegen Japan. Het kan zo verkeerd gaan. Maar als hij heel blijft, gaat hij op het WK veel laten zien."