Bethune niet langer lid van Sea Shepherd

Redactie

Peter Bethune, een activist van milieuorganisatie Sea Shepherd die in februari aan boord van een Japanse walvisvaarder klom, is geroyeerd als lid van Sea Shepherd. De reden is dat Bethune het beleid van de organisatie heeft geschonden door wapens mee te nemen op een missie.

Bethune had aan boord van de Ady Gil, een actieschip van Sea Shepherd, pijl en boog meegenomen. Hij heeft de boog nooit gebruikt en de groep gelooft ook niet dat Bethune de intentie had om de wapens te gebruiken, aldus Chuck Swift van Sea Shepherd. Toch noemde hij het besluit van Bethune de pijl en boog mee te nemen op een missie van Sea Shepherd 'onacceptabel'.

De 45-jarige Bethune klom in februari aan boord van walvisvaarder Shonan Maru 2. Hij werd aan boord vastgehouden en werd aangehouden toen het schip in maart terugkeerde naar Tokyo. Vervolgens werd hij voor de rechter gedaagd. De activist bekende schuld aan wederrechtelijke betreding en vernieling, maar ontkende dat hij lichamelijk letsel heeft toegebracht. Hij gaf ook toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verboden bezit van een steekwapen en belemmering van het uitoefenen van een bedrijf.

Sea Shepherd zei Bethune te blijven steunen tijdens zijn rechtszaak in Japan. De organisatie beschouwt Bethune als een held. "Maar helaas is hij niet langer formeel verbonden met of een vertegenwoordiger van de Sea Shepherd Conservation Society", zei Swift.

Sea Shepherd probeert al jaren de Japanse walvisvaart te dwarsbomen. De walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie toegestaan. Officieel heet het een wetenschappelijk onderzoeksprogramma te zijn, maar volgens tegenstanders is het een dekmantel voor commerciële walvisvangst, die sinds 1986 verboden is. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.