V6-motor doet intrede in IndyCars

Peterselieman

De IndyCar Series zal vanaf 2012 gebruik gaan maken van nieuwe motoren. Het nieuwe motorreglement laat de fabrikanten de keuze om te bepalen welke krachtbron ze in gaan zetten. Er geldt een maximum van zes cilinders en een maximum cilinderinhoud van 2,4 liter.

De motoren mogen voor het eerst sinds 1996 weer worden voorzien van turbo's en zullen net als nu lopen op ethanol. Het geschatte aantal pk's varieert tussen de 550 en 700. De nieuwe regels moeten meerdere fabrikanten aan gaan trekken. Momenteel worden de motoren nog geleverd nog door Honda.

IndyCar-baas Brian Barnhart wil wel dat de motoren gelijkwaardig gaan presteren. Daarom zal één motor verkozen worden tot de benchmark waar de anderen zich aan moeten spiegelen. Zo kan bepaald worden in hoeverre een aanpassing van de luchtinlaat of benzinedruk noodzakelijk is.

Het chassis waar de nieuwe motoren in gehangen zullen worden is nog niet bekend. Verschillende fabrikanten hebben hun voorstellen enkele maanden geleden ingediend voor de auto van de toekomst. De organisatie van de IndyCars bekijkt nog welk voorstel het beste is.