Koolhof: "Oranje mist klassiek breekijzer"

Olga Kroeders

Het Nederlands elftal had in 2006 Jan Vennegoor of Hesselink, in 1998 was het Pierre van Hooijdonk en veel verder terug, bij het WK van 1978, had Oranje bijvoorbeeld Dick Nanninga. Klassieke pinch-hitters die als invaller met fysieke kracht een omslag kunnen forceren.

In de huidige selectie van Oranje ontbreekt zo'n type. Ryan Babel en Eljero Elia moeten het hebben van hun actie en snelheid en reservespits Klaas-Jan Huntelaar is ook geen authentiek breekijzer. Dat is een gemis, zo vindt Huntelaar's oude coach Jurrie Koolhof.

"Klaas-Jan is niet iemand die oorlog maakt. Zo'n speler kan je wel nodig hebben", aldus de scout van FC Groningen tegen Goal.com. "Huntelaar heeft spelers om zich heen nodig die hem moeten bedienen. Als we achter komen zou je met Klaas-Jan bijvoorbeeld 4-4-2 kunnen spelen met echte diepe buitenspelers of 3-2-3-2."

"Hij heeft natuurlijk wel een goede handelingssnelheid in de zestien en kan goed koppen", weet Koolhof. Als trainer van AGOVV had Koolhof Huntelaar in het seizoen 2003/2004 onder zijn hoede en daarnaast was Koolhof hoofd opleidingen bij De Graafschap toen de spits daar nog in de jeugd speelde.

Ondanks die connectie had Koolhof zijn oude pupil buiten de WK-selectie gelaten. "Hij was niet mijn eerste keus. Ik heb niks tegen Klaas Jan, maar had Ruud van Nistelrooy meegenomen. Vanwege zijn ervaring, vanwege zijn constante dreiging, hij brengt wat extra's en kan iets forceren. Je hebt in ieder geval iemand nodig die iets extra's kan brengen."

Ook Dirk Kuyt is in de ogen van Koolhof niet de man om een duel te kantelen. "Daar is hij niet geschikt voor. Die moet je laten beginnen of in de rust laten invallen als iemand geblesseerd is of zo." Toch kan het volgens Koolhof ook zonder klassiek breekijzer goed komen met Oranje. "Maar het gaat er wel om hoe ze met tegenslag omgaan. Tegen Denemarken zou het zomaar mis kunnen gaan." Koolhof hoopt Huntelaar weinig te zien. "Dan is er wat aan de hand. Dan gaat het niet goed."