Cancellara: "Beschuldiging triest verhaal"

Peterselieman

Fabian Cancellara heeft gereageerd op de aantijgingen die Davide Cassani op de Italiaanse televisie tegen hem deed. De Zwitser vind het triest dat hij in één adem genoemd wordt met het gebruik van een gemotoriseerde fiets in het wielerpeloton.

"Ik wil hier eigenlijk niet al te veel over zeggen. Straks moet ik over zo'n onnozel verhaal nog een persconferentie geven en dat is het helemaal niet waard," zei Cancellara tegen kranten van de Concentra-groep. "Aan mijn fiets hebben nooit batterijen gehangen. Dat moet toch lawaai maken, he? Eigenlijk is het best grappig, maar het gaat nu zo'n leven leiden dat het dat uiteindelijk niet meer is. Het is een traurige Geschichte."

De UCI is ondertussen druk bezig met het ontwikkelen van methodes om de fietsen aan extra controles te onderwerpen. "Tegen de start van de Tour willen we een controlemechanisme," meldt technisch adviseur van de UCI Jean Wauthier. "Toen we in 2005 de eerste patenten zagen opduiken, hebben we meteen onze reglementen aangepast en uitdrukkelijk vermeld dat elke vorm van gemotoriseerde hulp verboden is. Tot op vandaag is er echter nog geen enkele controle uitgevoerd op het gebruik van motortjes."

Wauthier wil de test zo maken dat alles gevonden wordt, al beseft hij dat het door de grote hoeveelheid fietsen lastig wordt. "Er bestaan oplossingen, maar we moeten eerst met onze juristen overleggen wat mogelijk is. Vandaag worden we geconfronteerd met een motor met batterij, maar intussen wordt er al volop geëxperimenteerd met systemen die geen batterij meer nodig hebben maar die op fotovoltaïsche cellen werken. Ook dan moeten we klaar zijn."