Handbalvrouwen plaatsen zich voor WK

Olga Kroeders

Vandaag speelde de Nederlandse handbalvrouwen de laatste en beslissende wedstrijd om EK-kwalificatie uit tegen Macedonië. Na de verrassende overwinning op Kroatië afgelopen woensdag had Nederland aan een gelijkspel voldoende om zich te kwalificeren. Na een spectaculaire tweede helft klonk het eindsignaal bij 28-28. Nederland gaat naar het EK 2010 in Noorwegen en Denemarken.

In een overvolle sporthal in Skopje was Oranje in de eerste helft het sterkste team, maar wist niet altijd het doel te raken. Lange tijd ging de score gelijk op. In de laatste minuten nam Nederland toch een kleine voorsprong. Met 12-14 in het voordeel van Oranje, gingen beide landen de rust in.

In de tweede helft kwam Macedonië toch weer terug. Na tien minuten was het met 18-18 weer gelijk. De strijd bleef spannend. Beide landen waren aan elkaar gewaagd. Macedonië kwam met behulp van het luidruchtige thuispubliek nog op een 28-26 voorsprong. De heksenketel van Skopje leek ook de scheidsrechters te beïnvloeden, die Macedonië elf strafworpen toekende en Nederland maar drie. Maar Nederland hield het hoofd koel en liet zich de kwalificatie niet meer ontnemen. Dankzij een strafworp van Diane Lamein en een snelle aanval van Joyce Hilster kwam de stand weer gelijk op 28-28. In de allerlaatste seconde eindigde een schot van Macedonië nog op de paal.

Het gelijkspel is een verdiend resultaat volgens bondscoach Henk Groener. "In de tweede helft hadden we het enorm zwaar onder andere door veel strafworpen tegen en veel tijdstraffen aan onze zijde, maar het team heeft een enorme veerkracht getoond en kwam met goed technisch spel toch weer terug. We hebben enorm geknokt en zijn in de heksenketel in Skopje, waar je elkaar op de bank niet eens meer kon verstaan, overeind gebleven. Daarmee tonen we aan dat we een volwaardige ploeg zijn en de kwalificatie dik verdiend is."

De loting voor het EK vindt plaats op 5 juni in de rust van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Noorwegen en Denemarken.