Beatrix herdenkt oorlogsslachtoffers

Stefan

Koningin Beatrix legt zondagmiddag ter gelegenheid van Memorial Day een krans op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op Memorial Day worden de Amerikaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Ook de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin en veteraan Charles Payne, een oudoom van president Barack Obama, zijn aanwezig. Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop houdt een toespraak namens het kabinet. Koningin Beatrix legt de eerste krans. Het is ongebruikelijk dat de vorstin aanwezig is bij de bijeenkomst.

Het grondgebied waarop de begraafplaats is gevestigd werd op 13 september 1944 bevrijd door eenheden van het Amerikaanse leger. Op 10 november 1944 namen de Amerikanen de begraafplaats in Margraten in gebruik. Na de oorlog heeft de Nederlandse regering het gebied ter beschikking gesteld als begraafplaats voor gesneuvelde soldaten.

In de Limburgse plaats liggen ruim achtduizend Amerikaanse soldaten begraven. De begraafplaats in Margraten is de enige militaire begraafplaats in Nederland waar Amerikaanse militairen begraven liggen. Ze stierven bij gevechten in het Duitse Ruhrgebied, de Belgische Ardennen en tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland, in 1944.

De Koninklijke Luchtmacht brengt ieder jaar op de laatste zondag van mei een eregroet met een zogeheten 'fly-by'. Een dag later wordt in de Verenigde Staten Memorial Day gevierd. Op deze dag worden alle Amerikaanse militairen herdacht die ooit zijn gesneuveld. Deze traditie begon in 1868, na de Amerikaanse burgeroorlog.