Intro: WK voetbal 2010

Niels (DerMeister)

11 juni 2010, dan begint het; in Zuid-Afrika wordt dan afgetrapt voor het wereldkampioenschap voetbal 2010. 32 landen uit zes verschillende continenten zullen strijden om de felbegeerde wereldtitel.

Het organiserende land

Meteen nadat bekend werd dat Duitsland het WK van 2006 zou organiseren, kwam de FIFA tot besluit om het mondiale eindtoernooi elke keer in een ander continent te laten plaatsvinden. Door dit besluit werd al snel duidelijk dat het WK van 2010 voor het eerst in de historie in een Afrikaans land zou worden gespeeld.

Vijf Afrikaanse landen stelden zich kandidaat voor het WK; Zuid-Afrika, Egypte, Libië, Marokko en Tunesië. De twee laatstgenoemde landen stelden zich samen kandidaat, maar aangezien de FIFA niet toestond dat twee landen samen het toernooi zouden organiseren, trok Tunesië zich een week voor de stemming terug. Ook Libië viel af, omdat de FIFA vond dat het land niet aan de eisen voldeed om een mondiaal eindtoernooi te organiseren. Op 15 mei 2004 ging de stemming in het Zwitserse Zürich dus tussen drie landen. Na één stemronde was al duidelijk welk land het toernooi mocht organiseren. Van de 24 stemmen gingen er veertien naar Zuid-Afrika en tien naar Marokko.

De opzet

Het eindtoernooi van 2010 heeft dezelfde opzet als de toernooien in 2002 en 2006. 32 landen worden over acht poules verdeeld en de beste twee landen plaatsen zich voor de achtste finales. Vanaf dat moment wordt er gespeeld volgens het knock-outsysteem. Spelen de landen in deze partijen gelijk, dan volgt er een verlenging van tweemaal een kwartier. Mocht er na deze verlenging nog altijd geen beslissing zijn, dan zullen strafschoppen uitmaken welk land er doorgaat naar de volgende ronde. Na de achtste finales volgen de kwartfinales, halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en de finale. Al deze wedstrijden worden ook volgens het knock-outsysteem gespeeld.

Klik hier voor de poule-indeling

De stadions

Alle wedstrijden tijdens het wereldkampioenschap worden afgewerkt in tien verschillende stadions. Deze zijn verspreid over de negen speelsteden, namelijk Kaapstad, Port Elizabeth, Bloemfontein, Durban, Rutsenburg, Johannesburg, Pretoria, Nelspruit en Polokwane. De openingswedstrijd en finale vinden plaats het het nieuwe First National Bank-stadion in Johannesburg. Dit kolossale stadion biedt plaats aan maar liefst 95.000 toeschouwers. In dit stadion worden ook twee kwartfinales afgewerkt. De overige kwartfinales worden gespeeld in Kaapstad en Port Elizabeth. De halve finales vinden plaats in Kaapstad en Durban.


Klik hier voor een overzicht van de stadions