'Verkleining aantal gemeenten levert geen geld op'

Redactie

Politieke partijen die denken geld te besparen door het aantal gemeenten te verkleinen door fusies komen bedrogen uit. Dat schrijft Maarten Allers, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het economenblad ESB.

De uitgaven van gemeenten die het afgelopen decennium fuseerden, zijn eerder toe- dan afgenomen. Dit komt op korte termijn onder meer door tijdelijke aanpassingskosten. Na zes of zeven jaar is echter nog geen besparing te zien.

Verschillende politieke partijen en een ambtelijke werkgroep denken kosten te besparen als er minder gemeenten en dus minder burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn. Hier staan echter kosten tegenover, zoals extra managementlagen om de activiteiten van een grote organisatie te coördineren. Dat dit ook werkelijk geld oplevert, is op voorhand volgens de onderzoeker niet ze zeggen.

Kleine gemeenten hebben, in tegensteling tot wat vaak wordt gedacht, minder ambtenaren per inwoner, stelt de onderzoeker. Bovendien zijn zij minder vaak ziek. Ook de totale uitgaven per inwoner zijn bij kleine gemeenten lager dan bij grotere gemeenten. Grotere gemeenten hebben vaak te maken met hogere kosten, bijvoorbeeld door achterstandswijken.