Voorbeschouwing: Poule A

Niels (DerMeister)

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule A aan de beurt.

Poule A

Poule A bestaat uit Zuid-Afrika, Mexico, Uruguay en Frankrijk

Zuid-Afrika

Bondscoach: Carlos Alberto Parreira
Captain: Aaron Moekoena
Sterspeler: Steven Pienaar
Aantal WK deelnames: 2
Beste resultaat op een WK: eerste ronde (1998 en 2002)
FIFA ranking: 83e

Zuid-Afrika neemt als organisator automatisch plaats in Groep A. Het land had zich samen met Libië, Egypte, Marokko en Tunesië aangemeld om als eerste Afrikaanse land het wereldkampioenschap voetbal te organiseren. De FIFA koos Zuid-Afrika uiteindelijk als gastheer voor het WK van 2010. De voorbereiding van Zuid-Afrika op het WK kende wisselend succes. De ploeg zette een beschamende prestatie neer door zich niet te kunnen plaatsen voor de Afrika cup. Tijdens de Confederations Cup, die in eigen land werd gehouden, werd wel lang stand gehouden tegen Brazilie en Spanje. Wie weet kan het elftal tijdens het WK toch voor een stuntje zorgen.

De openingswedstrijd mag Zuid-Afrika op 11 juni 2010 spelen in het Soccer City Stadion te Johannesburg. Bekende spelers uit de selectie van Bafana Bafana zijn de oud-Ajacieden Steven Pienaar en Aaron Moekoena. Hans Vonk, ook voormalig speler van Ajax, leek door de afwezigheid van keeper Emile Baron, waarschijnlijk als eerste keeper fugneren tijdens het WK. Vonk werd echter niet geselecteerd door de bondscoach. Ook oud-Ajacied Benni McCarthey viel buiten de boot.

Resultaten

Het land plaatste zich automatisch, omdat men het toernooi organiseert.

Mexico

Bondscoach: Javier Aguirre
Captain: Cuauhtemoc Blanco
Sterspeler: Rafael Marquez
Aantal WK deelnames: 13
Beste resultaat op een WK: kwartfinale (1970 en 1986)
FIFA ranking: 17e

Mexico kende in aanloop naar het WK een vreemde tijd. Drie verschillende trainers stonden de afgelopen jaren aan het roer en riepen in totaal maar liefst zestig spelers op voor het Mexicaanse elftal. Sven Goran Eriksson wist het land slechts op doelsaldo naar de laatste kwalificatieronde te brengen. Het land begon daarin matig en na het 3-1 verlies tegen Honduras greep de Mexicaanse voetbalbond. Dit betekende het einde voor Eriksson als bondscoach van Mexico.

Javier Aguirre werd vervolgens door de Mexicaanse voetbalbond aangesteld en werd meteen de redder van Mexico genoemd. Onder zijn leiding sloeg de stemming in het team meteen om. Mexico won vervolgens van alle tegenstanders in de poule en bleef maar liefst twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. El Vasco wist zijn land uiteindelijk achter de Verenigde Staten naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika te leiden. Dit betekent tevens dat de Mexicanen voor de vijfde maal op rij deelnemen aan het WK. De wederopstanding van Mexico is ook mede te danken aan de 36-jarige Cuauhtémoc Blanco. De routinier werd overgehaald door bondscoach Aguirre en mede door zijn inspanningen wist het jonge Mexicaanse team het Wereldkampioenschap te halen. Andere bekende spelers uit de Mexicaanse selectie zijn Barcelona-verdediger Rafael Márquez en de jonge aanvaller van Arsenal, Carlos Vela.

Resultaten

Verenigde Staten Mexico 2-0
Mexico Costa Rica 2-0
Honduras Mexico 2-1
El Salvador Mexico 2-1
Mexico Trinidad & Tobago 2-1
Mexico Verenigde Staten 2-1
Costa Rica Mexico 0-3
Mexico Honduras 1-0
Mexico El Salvador 4-1
Trinidad&Tobago Mexico 2-2

Uruguay

Bondscoach: Oscar Tabarez
Captain: Diego Lugano
Sterspeler: Luis Suárez
Aantal WK deelnames: 10
Beste resultaat op een WK: Winnaar (1930 en 1950)
FIFA ranking: 16e

Het Uruguyaanse elftal wist zich als laatste land te plaatsen voor het WK. Het land had in totaal maar liefst twintig wedstrijden nodig om plaatsing te bewerkstelligen. Het is inmiddels een bekend iets voor Uruguay; een moeilijke kwalificatie, die uiteindelijk beslist moet worden door middel van een beslissingswedstrijd. In 2005 moest Uruguay nog zijn meerdere erkennen in Australie, maar afgelopen kwalificatie wist het land ten koste van Costa Rica toch het WK te halen.

Uruguay, dat in 1930 en 1950 wereldkampioen wist te worden, stond elf keer eerder op een WK. Na 1970 kwam het land echter niet verder dan de laatste zestien. Sterspelers van de Uruguyaanse selectie zijn zonder twijfel het spitsenduo Diego Forlán en Luis Suárez. Forlán won tweemaal de Gouden Schoen, was tweemaal topscorer van de Primera Division en speelde voor topclubs als Manchester United, Atlético Madrid en Villarreal. Suárez is aanvoerder van Ajax en op dit moment topscorer van de Nederlandse Eredivisie.

Resultaten

Kwalificatie Zuid-Amerika
Uruguay Bolivia 5-0
Paraguay Uruguay 1-0
Uruguay Chili 2-2
Brazilië Uruguay 2-1
Uruguay Venezuela 1-1
Uruguay Peru 6-0
Colombia Uruguay 0-1
Uruguay Ecuador 0-0
Argentinië Uruguay 2-1
Bolivia Uruguay 2-2
Uruguay Paraguay 2-0
Chili Uruguay 0-0
Uruguay Brazilië 0-4
Venezuela Uruguay 2-2
Peru Uruguay 1-0
Uruguay Colombia 3-1
Ecuador Uruguay 1-2
Uruguay Argentinië 0-1

Play-offs

Costa Rica Uruguay 0-1
Uruguay Costa Rica 1-1


Frankrijk

Bondscoach: Raymond Domenech
Captain: Thierry Henry
Sterspeler: Franck Ribéry
Aantal WK deelnames: 11
Beste resultaat op een WK: Winnaar (1998)
FIFA ranking: 9e

De kwalificatie van Frankrijk voor het WK zal niet iedereen snel vergeten. Thierry Henry maakte tijdens het beslissingsduel met Ierland opzichtig hands in het strafschopgebied van de Ieren, maar dit werd niet gezien door de arbitrage. Henry mocht door, bediende Gallas, die op zijn beurt ver in blessuretijd de winnende goal maakte. Daardoor staat daardoor voor de vierde maal achter elkaar op een eindtoernooi, iets wat niet eerder in de historie van het Franse voetbal is gebeurd.

Of de Franse ploeg op het komende WK potten kan breken, is maar de vraag. Bondscoach Domenech heeft niet meer de beschikking over de generatie van de jaren negentig en heeft bewust gekozen voor jonge spelers. Tijdens het afgelopen EK eindigde de Franse ploeg, in een poule met Nederland, Italië en Roemenië, stijf onderaan en maakte maar één doelpunt. De topspeler van het Franse elftal is op dit moment zonder twijfel Franck Ribéry, al raakte hij wel in april in opspraak wegens een seksschandaal. Ook Florent Malouda, Nicolas Anelka en Thierry Henry zijn spelers waar diverse verdedigers liever niet tegen staan.

Resultaten

Kwalificatie Europa Groep 7

Oostenrijk Frankrijk 3-1
Frankrijk Servië 2-1
Roemenië Frankrijk 2-2
Litouwen Frankrijk 0-1
Frankrijk Litouwen 1-0
Faeroër Eilanden Frankrijk 0-1
Frankrijk Roemenië 1-1
Servië Frankrijk 1-1
Frankrijk Faeroër Eilanden 5-0
Frankrijk Oostenrijk 3-1

Play-offs

Ierland Frankrijk 0-1
Frankrijk Ierland 1-1 (n.v.)


FOK!sport-voorspelling

Frankrijk is vanzelfsprekend dé grote favoriet om eerste te eindigen in deze Poule A, maar zal het erg lastig krijgen. Verder zullen de ogen gericht moeten worden op Mexico en vooral Uruguay. De Mexicaanse ploeg plaatste zich knap voor het eindtoernooi, terwijl Uruguay over het ijzersterke spitsenduo Forlan en Suárez beschikt. Forlan won met Atlético Madrid de Europa League en Suárez heeft een sterk seizoen achter de rug bij Ajax. Aan vertrouwen zal het dus niet ontbreken bij de Zuid-Amerikanen. Zuid-Afrika zal de kwaliteit missen om het deze drie landen echt lastig te maken. Ik voorspel Uruguay als eerste en Frankrijk nipt voor de Mexicaanse ploeg als tweede.