Van Marwijk: "Robben kan op rechts en links"

Olga Kroeders

Het is voor bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal geen uitgemaakte zaak dat Arjen Robben tijdens het WK in Zuid-Afrika op de rechterflank voetbalt. De linksbenige aanvaller van Bayern München excelleerde dit seizoen op de voor hem tot voor kort onbekende andere helft van het speelhelft.

"Maar Bayern München is geen Oranje", stelde Van Marwijk. "Het komt steeds vaker voor dat linksbenige spelers op rechts voetballen. Rechtsbenige spelers duiken regelmatig aan de linkerkant op. Soms werkt dat goed, maar Arjen Robben is volgens mij een speler die op beide kanten uit de voeten kan. Het gaat bovendien niet alleen om Robben. Ik moet ook naar andere spelers kijken. Het beste team moet uiteindelijk spelen. We beginnen dus met een ploeg die in mijn ogen de meeste kans heeft om te winnen."

Robben voetbalde in het Nederlands elftal vaak aan de linkerkant. Bondscoach Van Marwijk maakte op de rechterflank vaak een plaatsje vrij voor Dirk Kuijt. De aanvaller van Liverpool zorgt niet alleen voor offensieve impulsen. Hij assisteert ook regelmatig zijn middenvelders of zelfs rechtsback. Van Persie pleitte onlangs voor een aanval met Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en zijn persoontje. Hij gaf eerlijk antwoord op vragen van journalisten. De aanvaller van Arsenal wil zelf graag als centrumspits acteren. Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt zijn ook op die positie inzetbaar.