Slechts tweeduizend supporters voor Oranje

Frank (franklop)

Het WK in Zuid-Afrika moet één groot feest worden, maar het is nog afwachten of alle stadions wel vol zullen zitten. Veel Europese fans blijven thuis en ook vanuit Nederland reizen weinig supporters naar Zuid-Afrika.

"Oranje blijft massaal thuis," zegt verkoopdirecteur Wim Gramsma van Oad Reizen in AD/Sportwereld. Oad is de reisorganisatie die onder meer de nationale ploeg en de leden van de voetbalbond vervoert. "Wij hadden gehoopt op vijf- tot tienduizend Oranje-fans per wedstrijd, maar het zullen er hooguit 1.500 tot 2.500 zijn."

Nederland is in Zuid-Afrika niet de enige. "Ook de Duitsers en de Engelsen blijven weg," aldus Gramsma. "Zo'n reis is toch behoorlijk duur en bovendien is het in Zuid-Afrika winter tijdens de wereldbeker. Vooral in Kaapstad kan het dan behoorlijk fris zijn. Veel supporters denken dat er daardoor ook niet de jolige sfeer zal zijn van andere toernooien."

De buurlanden van het gastland lijken ook nog niet echt warm te lopen voor het WK, maar in hun geval heeft het lage aantal verkochte kaarten te maken met de prijs. De FIFA heeft besloten om de tickets goedkoper te maken en er worden vanuit buurlanden gratis bussen ingezet om fans naar de stadions te krijgen. Tot nu toe zijn er in Afrika slechts 11.300 kaartjes verkocht.