Sauerbreij krijgt NOC*NSF-trofee

Sjors (Sj0rSz)

Nicolien Sauerbreij heeft vandaag tijdens de algemene vergadering van sportkoepel NOC*NSF de Pahud de Mortanges Trofee gekregen. De snowboardster kreeg de prijs uit handen van scheidend voorzitter Erica Terpstra voor haar gouden plak tijdens de Winterspelen in Vancouver.

"Ik ben er trots op dat ik nog net als voorzitter van NOC*NSF deze trofee aan Nicolien uit kan reiken", zegt Terpstra op de site van de bond. "Het is onwaarschijnlijk hoe zij zich de afgelopen jaren heeft gefocust." Terpstra werd op haar laatste dag als voorzitter benoemd tot erelid.

De Pahud de Mortanges Trofee wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de meest voorbeeldige Olympische sporter of sportploeg. Sauerbreij ontvangt de zilveren wisselbokaal mede vanwege het feit dat de door haar in Vancouver behaalde medaille de eerste Nederlandse 'sneeuwmedaille' is en de honderdste Nederlandse Olympische gouden medaille.

Eerder waren onder anderen Anky van Grunsven (2008), Marianne Timmer (2006), Jochem Uytdehaage (2002), Erben Wennemars (1998), Ellen van Langen (1992) en Yvonne van Gennep (1988) de prijswinnaars.