[Giro] Dekker: "Dit was een bizarre dag"

Peterselieman

De door Cadel Evans gewonnen zevende etappe van de Giro d'Italia leverde zaterdag het nodige spektakel op. Het peloton trok op weg naar Montalcino over de zogeheten strade bianche, onverharde wegen die door de stromende regen waren veranderd in modderpaden. "Dit was echt een bizarre rit," concludeerde Rabobank-ploegleider Erik Dekker na afloop.

Op een kleine vier minuten van de Australische ritwinnaar had Dekker zijn kopmannen Pieter Weening en Bauke Mollema als respectievelijk dertigste en 31e over de streep zien komen. "Dat is zeker niet slecht, maar er had wel iets meer in gezeten," vond Dekker. "Mollema was even niet bij de les toen het peloton in de afdaling na de eerste beklimming brak. Weening zat er lang goed bij, maar reed op een heel vervelend moment lek."

Een andere Raborenner, Rick Flens, eiste in het eerste deel van de etappe de aandacht op. Samen met de Deen Nicki Sörensen pakte hij een maximale voorsprong van tien minuten op het peloton, maar voordat de strade bianche opdoemden was hij alweer ingerekend. "Het zat er vandaag echt niet in om weg te blijven," zuchtte de totaal doorweekte renner na afloop. "Voor de tv-kijkers zijn dit soort ritten misschien leuk, maar voor een renner absoluut niet."

De mening van Flens werd gedeeld door Alexandre Vinokourov. De Kazach heroverde weliswaar de roze trui op Vincenzo Nibali, maar had liever gezien dat de organisatie een ander parcours had uitgestippeld. "Dit leek wel op Parijs-Roubaix," concludeerde hij. "Ik vind niet dat dit soort wegen in een grote ronde thuishoort."

Het slechte weer dat Italië momenteel teistert, mag van Vinokourov nog wel even aanhouden. "Met zware omstandigheden heb ik nooit zoveel moeite, dan ben ik juist op mijn best." In het klassement heeft de 36-jarige Kazach een voorsprong van meer dan een minuut op Evans, die tweede staat. "Natuurlijk ga ik proberen die trui te verdedigen. Maar vergeet niet dat de echte bergetappes nog moeten beginnen."

Zondag wacht het peloton voor het eerst deze Giro een finish bergop. De 1668 meter hoge Monte Terminillo moet dan worden bedwongen. Eerder in de rit staan er ook al twee beklimmingen op het programma.