Onrust in Bangkok duurt voort

Redactie

De ongeregeldheden in de Thaise hoofdstad Bangkok blijven voortduren. Thaise soldaten hebben vrijdag geprobeerd het centrum van Bangkok schoon te vegen en anti-regeringsdemonstranten te verjagen. Ze schoten daarbij met scherp en vuurden traangasgranaten af. De roodhemden beantwoordden het vuur. Bij de onlusten kwamen tien personen om het leven. Zeker 125 mensen raakten gewond.

Bij het vallen van de nacht werden explosies en geweervuur gehoord in de omgeving van een groot verkeerspunt in het zakencentrum van Bangkok. Een winkelcentrum en een treinstation zouden zijn getroffen door granaten. Zwarte rook hing boven de wijk.

Onder de gewonden bevinden zich twee Thaise journalisten en een Canadese verslaggever. De Canadees werd door drie kogels getroffen, in zijn been, zijn pols en in zijn onderbruik. Zijn toestand is kritiek.

Donderdagavond laaide het geweld op nadat een overgelopen generaal, die wordt beschouwd als militair adviseur van de roodhemden, in het hoofd werd geschoten terwijl hij een interview gaf. Mogelijk was dit het werk van een sluipschutter. Generaal Khattiya Sawasdiphol was er slecht aan toe en volgens zijn arts kon hij ieder moment overlijden. De roodhemden gaven de regering de schuld van de actie.

Vrijdag bleef het geweld in eerste instantie beperkt tot een gebied waar veel ambassades zitten, maar rond het middaguur breidde het zich uit tot het gehele kampement van de roodhemden. Ambassades in het gebied, waaronder de Nederlandse, zijn gesloten. Militairen vuurden zowel rubber kogels als echte munitie af.

De roodhemden vernielden twee waterkanonnen en gebruikten de loop van de kanonnen om vuurwerk af te schieten. Ook werden een politiebus en autobanden in brand gestoken.

"We worden omsingeld. We worden verpletterd. De soldaten sluiten ons in. Het is nog geen burgeroorlog, maar het is zeer, zeer wreed", zei demonstrantenleider Weng Tojirakarn. Een regeringswoordvoerder, Panitan Wattanayagorn, zei dat de militairen het gebied van de demonstranten nog niet waren binnengetreden, maar wel werden aangevallen waardoor ze zich genoodzaakt zagen zich te verdedigen.

De demonstranten riepen hun 82-jarige koning Bhumibol Adulyadej op zijn zwijgen te verbreken en tussenbeide te komen, maar de door veel Thai aanbeden zieke koning liet niets van zich horen.

Afgelopen week bood Abhisit aan om in november vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Er was hoop dat er een overeenkomst kon worden gesloten met de roodhemden. Deze hoop werd echter de bodem ingeslagen nadat de leiders van de roodhemden nieuwe eisen stelden aan de Thaise regering.

De gevechten van de afgelopen twee dagen zijn de ergste sinds het geweld op 10 april toen 25 mensen om het leven kwamen en meer dan achthonderd personen gewond raakten.