[Giro] Lloyd wint in Carrara

Frank (franklop)

De zesde etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door de Australiër Matthew Lloyd. De renner van Omega-Pharma Lotto liet op het laatste klimmetje van de dag zijn vluchtgenoot Rubens Bertogliati achter en kwam solo aan in Carrara. Bertogliati werd nog tweede, voor Danilo Hondo die de pelotonsprint won.

Lloyd en Bertogliati (Androni Giocattoli) kregen een vrijgeleide van het peloton. De Australiër en de Zwitser kregen vijf minuten voorsprong. Op de eerste klim van de dag, de Passo del Brattello (2e categorie) kwam Lloyd als eerste boven en leek daarmee een aanval in te zetten op de bergtrui van Paul Voss, die geen punten scoorde.

Er waren weer diverse valpartijen, waar de grootste slachtoffer Paolo Tiralongo (Astana) was. De Italiaanse nummer tien van het klassement ging onderuit in de afdaling van de Passo del Brattello en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook Guillaume Bonnafond (AG2r) kwam niet ongeschonden uit die afdaling en moest opgeven.

Lange tijd gebeurde er niks en ook werd de voorsprong van de koplopers niet kleiner. Bij de tussensprint op vijftig kilometer van de sprint was de voorsprong nog ruim vijf minuten. Aan de voet van de Spolverina kreeg Bertogliati een lekke band, wat de voorsprong wel iets deed slinken. Die bedroeg precies vijf minuten.

Een groepje renners vond het niet hard genoeg gaan en gingen in de achtervolging op de twee renners. Daarbij zaten Evgeni Petrov (Katusha), Cayetano Sarmiento (Acqua E Sapone) en Johann Tschopp (Bouygues). Zij kwamen op de top van de Spolverina terug tot op 2:10 met nog 26 kilometer te gaan. Het peloton volgde op amper veertig seconden van de achtervolgende groep.

Het groepje achtervolgers kwam in de afdaling dichterbij en hadden op 15 kilometer van de streep een achterstand van 1:20, terwijl het peloton al zo goed als zeker als kansloos voor de dagzege kon worden geacht, aangezien de achterstand ruim twee minuten bedroeg.

Een kilometer onder de top van de Bedizzano, de laatste klim van de dag, liet Lloyd Bertogliati achter en ging solo op pad naar de ritzege. Op de top had de Australiër een voorsprong van 1:20 op het groepje van drie met nog tien kilometer te gaan.

In de afdaling bouwde Lloyd een ruime en veilige marge uit op Bertogliati en won daarmee zijn eerste etappe in een grote ronde. Bertogliati eindigde nog als tweede op een minuut. De sprint van het peloton werd gewonnen door Danilo Hondo, die dacht dat hij de etappe won. Naast de etappezege pakte Lloyd ook de bergtrui over van Voss.

Uitslag etappe 6

# Renner Ploeg Tijd
1 Matthew Lloyd (Aus) Omega-Pharma Lotto 4.24:20
2 Rubens Bertogliati (Zwi) Andrioni +1.06
3 Danilo Hondo (Dui) Lampre +1.15
4 Manuel Belletti (Ita) Colnago-CSF-Inox z.t.
5 Filippo Pozzato (Ita) Katusha z.t.
6 William Bonnet (Fra) Bouygues Telecom z.t.
7 Sacha Modolo (Ita) Colnago-CSF-Inox z.t.
8 Vasil Kiryienka (WRu) Caisse d'Epargne z.t.
25 Steven Kruijswijk (NED) Rabobank z.t.

Stand

# Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 15.55:38
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas +0.13
3 Valerio Agnooli (Ita) Liquigas +0.20
4 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +0.33
5 Vladimir Karpets Katusha +0,39
6 Richie Porte (Aus) Saxobank +0.45
7 David Milar (GBr) Garmin +0.45
8 Baden Cooke (Aus) Saxobank +1.03
11 Pieter Weening (NED) Rabobank +1.15