Thuiskomst Ruben hangt af van overleg artsen

Roel (Zapato)

Wanneer de 9-jarige Ruben van Assouw naar huis komt, hangt af van overleg tussen artsen in Libië en Nederland. Zijn Libische dokter heeft het rapport over de enige overlevende van de vliegtuigcrash van woensdag naar artsen van de ANWB gestuurd, die morgen mogelijk overleg hebben over de terugkeer.

De Libische regering heeft een vliegtuig beschikbaar gesteld dat is voorzien van medische apparatuur waarmee Ruben in de gaten kan worden gehouden. Ook de Libische arts zou dan meereizen. Secretaris-generaal Ed Kronenburg van Buitenlandse Zaken zei donderdagvond dat nog geenszins vaststaat wanneer de jongen naar Nederland wordt gevlogen.

De oom en tante die donderdag met het regeringsvliegtuig KBX in de Libische hoofdstad aankwamen, hebben Ruben nog niet verteld dat zijn ouders en broer zijn omgekomen bij de crash, zei Kronenburg. Volgens Kronenburg wordt de jongen inmiddels gezien als 'Het wonder van Tripoli'. Hij noemde hem een bijzonder ontroerend, fragiel jongetje.

Ruben is door het neerstorten van de Airbus van Afriqiyah ernstig gewond, vooral aan zijn benen. Hij is daar in een Libisch ziekenhuis aan behandeld.