Cruijff stoort zich aan Ajax

Olga Kroeders

Johan Cruijff stoort zich aan het feit dat Ajax op een groot een groot financieel tekort afstevent. De oud-voetballer en erevoorzitter van FC Barcelona schrijft dat in zijn column in De Telegraaf.

"Als ik dan lees dat Ajax na dit seizoen een tekort van twintig miljoen euro heeft, dan irriteert me dat", schrijft hij. "Maar als de verhalen kloppen dat de trainer rond de drie miljoen euro per jaar krijgt, dan begin ik het probleem te begrijpen."

"Want hoe kan hij dan meedenken in het terugbrengen van de spelerssalarissen? Zolang ik er gespeeld heb, hadden alle spelers een laag basissalaris en hoge premies. Zo werd voorkomen dat als het elftal niet presteerde, de club toch het volle pond moest betalen. Zoals je extra veel verdiende als je veel presteerde."

"Dat vond ik ook het mooie van Frank Rijkaard en Pep Guardiola, die bij Barcelona met gewone salarissen begonnen zijn. Die werden pas verhoogd toen er extra goed werd gepresteerd. Dat zegt wel wat over de betrokkenheid van die twee met de club waarvoor ze werken."

"Helaas zit het ook wat dat betreft niet goed bij Ajax. Als de club met verstand zou handelen, dan staat het binnen een jaar weer op de rails. Maar eerst zal Ajax terug moeten naar de mensen die echt van de club houden. Het zal voor veel personen heel hard zijn, maar er zullen veel andere poppetjes op veel verschillende plekken moeten komen. De ironie is alleen, dat de mensen die dit zouden moeten doen, niet toe zullen staan dat er veranderingen komen," besloot Cruijff.