Kirgizië eist uitlevering van Bakijev

Redactie

Het openbaar ministerie in Kirgizië heeft Wit-Rusland gevraagd om de uitlevering van de afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev, zodat hij kan worden berecht voor betrokkenheid bij moord en misbruik van zijn ambt. Openbaar aanklager Azimbek Beknazarov zei vrijdag dat Wit-Rusland verplicht is om Bakijev uit te leveren, omdat het een internationaal uitleveringsverdrag heeft getekend.

Het is echter allerminst zeker dat Wit-Rusland Bakijev zal uitleveren. De president van Wit-Rusland, Aleksander Loekasjenko, heeft Bakijev persoonlijk een wijkplaats geboden.

Bakijev ontvluchtte vorige maand Kirgizië, meer dan een week nadat hij was afgezet na een bloedige strijd tussen regeringstroepen en demonstranten, waarbij meer dan 85 personen om het leven kwamen.

Het verzoek om de uitlevering van Bakijev komt op een moment dat de interim-regering van Kirgizië de pogingen opvoert om diverse familieleden van Bakijev en voormalige hoogwaardigheidsbekleders te arresteren.

De internationale politieorganisatie Interpol heeft op verzoek van een Kirgizisch hof de zoon van Bakijev, Maksim, op een lijst met gezochte personen gezet. Kirgizische aanklagers zeggen dat bedrijven waarvan Maksim eigenaar is ongeveer tachtig miljoen dollar (bijna 63 miljoen euro) aan belasting hebben ontdoken, onder meer bij de verkoop van kerosine aan een Amerikaanse legerbasis in Kirgizië. De belastingontduiking stamt uit 2005, het jaar waarin Bakijev aan de macht kwam. Michael McFaul, een adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, zei dat de Verenigde Staten grotere transparantie willen nastreven bij de levering van kerosine aan de basis, zodat speculaties over activiteiten op de basis worden weggenomen.

Ook een broer van Bakijev wordt gezocht. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij bevel gaf het vuur te openen op demonstranten in de hoofdstad Bisjkek tijdens de demonstraties van 7 april.

De interim-regering heeft beloningen uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van een aantal voortvluchtige collega's van Bakijev, onder wie de voormalige premier Danijar Oesenov. De beloningen van twintig- tot honderdduizend dollar (vijftien- tot tachtigduizend euro) zijn kolossaal in een land waar het gemiddelde maandsalaris net honderd euro is.